NIEUWS

Dhamma School - In de maanden september tot en met mei zijn er voor de kinderen Dhamma lessen in Ehipassiko.

Meditatie avonden - van september tot en met mei zijn er op woensdag wekelijkse meditatie avonden in Ehipassiko

Punnima vieringen - Wanneer het weer het toelaat hebben we op de dagen van volle maan een Licht Puja in Ehipassiko bij de Kundala Pagoda!

Facebook- Het laatste nieuws en leuke weetjes of foto's (bijvoorbeeld van de Licht Puja) zetten we vanaf nu op facebook. Meld u aan en u ontvangt het laatste nieuws vrijwel terstond!

Ouder nieuws - Hieronder nog en beknopt overzicht van eerdere activiteiten. toe.

Nieuws vanuit Lumbini - Opgravingen in Lumbini hebben voor een spectaculaire vondst geleid. Er wordt gemeld dat er opnieuw fundamenten zijn gevonden. Onder de beroemde Maya Devi Tempel zijn resten gevonden van een houten structuur die uit de zesde eeuw voor de westerse jaartelling stammen. De tempel is mogelijk opgetrokken rond de boom waaronder de Boeddha geboren is, want in het midden ervan vonden de archeologen resten van wortels.

23 november - Vandaag stonden we stil bij het 40-jarig bestaan van onze organisatie. Met recht een mijlpaal om even over na te denken. Naast een schat van ervaring is er zoveel geweldigs gebeurd. Denk alleen al aan de vele jaren waarin onderricht is gegeven. Er is een onbeschrijflijk grote verzameling van cassettebanden met Leringen, waarvan we maar een klein deel hebben gedigitaliseerd!

Samaggi in Ehipassiko - Tijdensde Dhamma School brengen de kinderen gelijk in praktijk wat ze met Kathina hebben geleerd: Samaggi ofwel eendracht. Een aantal van de kinderen begon met de nieuwe puzzels (met afbeeldingen van het leven van de Boeddha) en al snel ontdekten ze dat samaggi juist heel leuk is om de drie puzzels te ontwarren en te leggen. En een nieuwe uitdaging willen ze volgende keer aangaan: een puzzel van wel 1000 stukjes met de afbeelding van de Dhammayazika Pagoda in Bagan.

Kathina in Ehipassiko - Ook dit jaar stonden we stil bij het belang van Ehipassiko voor ons allen. Dit jaar werkten ouders en kinderen van de Dhamma School mee aan het versieren van de Kathina Kappa Rukha (Kathina Kusala Boom). Zaterdagavond 2 november was een Licht Puja en zondag een dag van kusala activiteiten.

Devata beschermen Ehipassiko - Terwijl rondom ons de bomen vielen is Ehipassiko behoed van schade. Een van de bomen kwam wel 30 cm van de gevel. Met z'n allen hebben we deze boom verwijderd en een deel ervan zullen we gebruiken als buitenstoelen!

Kathina Jetavana Vihara Parijs
Als elk jaar was Ehipassiko ook vertegenwoordigd in Parijs. Voor onze Srilankaanse lezers: http://www.sriexpress.com/featured/news.html

Felicitaties
Onze felicitaties gaan uit naar A. Dhammawiranatha die vandaag, 26 september 2013, zestig jaar wordt. Nog steeds hebben velen baat bij zijn steun en instructies. Wij hopen dat hij nog lang onder ons zal zijn om ons met Dhamma raad en daad bij te staan. Het bestuur en bezoekers.

Kathina
Op zondag 3 november vieren we Kathina, waarin we uiting geven aan de intrinsieke waarde van onze Boeddhistische gemeenschap rond Ehipassiko. Uiteraard wordt de jaarlijkse Kathina-boom weer opgezet en met hulp van de kinderen van de Dhamma School prachtig versierd. Meer informatie volgt!

Kusala Dagen
Vanaf oktober organiseren we elke eerste zondag van de maand een Kusala Dag. De bedoeling ervan is dat de deelnemers de Acht Leefregels nemen en dat er gezamenlijk kusala werkzaamheden in Ehipassiko verricht worden. In de middag is er uiteraard Dhamma School voor de kinderen met les in Dhamma en voorbereidingen voor de eerstvolgende Dhamma-Feestdag.

ASALHA
Op dinsdag 30 juli is het weer vollemaan en dan vieren we Asalha, de dag waarop de Boeddha de eerste prediking (Dhammacakkappavattanasutta) hield. Deze Dag van de Dhamma luidt tevens de Regentijd in.

Bodh Gaya
Op 8 juli schrok de Boeddhistische wereld wakker door verschillende explosies in en rond Bodh Gaya. Dit heeft de internationale pers natuurlijk niet bereikt. Het vermoeden bestaat dat deze terroristische daden door extremistische moslims zijn gepleegd als reactie op de acties in Myanmar. In myanmar zijn de laatste tijd problemen ontstaan tussen de moslims en het algemene publiek. Als eerste met de uit Bangladesh afkomstige moslims en de plaatselijke bevolking en daarna ook in andere steden volgend op gewelddadige acties van moslims (zoals het in brand steken van een vrouw). Moslims streven er naar alleen bij andere moslims te kopen en ze gebruiken hiervoor een code om duidelijk te maken dat de winkeleigenaren moslim zijn. Boeddhisten gebruiken sinds kort nu ook een code (969) om zich te onderscheiden. Deze beweging zet niet aan tot geweld, maar wil wel een en ander aan de kaak stellen. De Sangha heeft afgelopen week in een moskee overleg gepleegd over manieren om samen tot een ophouden van geweld te komen.

Sila-Bhavana Dag
Zondag 30 juni was er een Sila-Bhavana dag in Ehipassiko. De voorafgaande zaterdagavond werd opgeluisterd door een Licht Puja. Door het succes van de dag kwam de vraag liefst elke maand een Sila Bhavana dag te houden. Aanwezigen gaven aan dat het toch anders is dan thuis met internet waar de afleiding veel groter is.

Dhamma School
De Dhamma School eindigde dit jaar met het hoogtepunt: de Jataka opvoering. Uiteraard gaan we volgend jaar weer verder. De eerste Dhamma School dag is zondag 1september 2013. De Dhamma School staat open voor alle kinderen en vindt altijd plaats op de eerste en de derde zondag van de maand.

Meditatie avonden en Dhamma School
Voor zover mogelijk zullen de meditatie avonden in Ehipassiko op de vrijdagavond ook in de zomer doorgaan.

Wesak 2013
Op zaterdag en zondag 8/9 juni vierden we de jaarlijkse Wesak in het bijzijn van onze Kalyana Mitta, de zeereerwaarde Gnanissara Nayaka Mahathera uit Parijs die nog een gastmonnik uit Sri Lanka had meegenomen. Zaterdagavond hadden we een Lichtpuja bij onze Cula Shwe Dagon Pagoda in de meditatiehal en later toen het volledig donker was geworden buiten bij de Cula Ruwanwelisaya Dagoda. Een dubbel feest dus! Op zondag was er naast de Dana aan de aanwezige Sangha en natuurlijk de Dhamma Desana (Lering) de nu jaarlijks terugkerende Jataka-uitvoering door de Dhamma School kinderen. Dit jaar stond de uitvoering in het teken van de asceet Sumedho die ten tijde van Boeddha Dipankara leefde, met ook een klein rolletje voor de jongste Boeddhist in ons midden: Bodhi Sumedho. Deze derde uitvoering trof de aanwezigen vooral door de geweldige inzet. Omdat de Wesak dit jaar wat later gevierd werd, was er ook aandacht voor de Srilankaanse Poson-viering (ter gelegenheid van het introduceren van de Dhamma in Sri Lanka, in de maand juni) en natuurlijk de ontmoeting van de twee handelaren uit Suvanna Bhumi (hedendaags Myanmar) Tapussa en Bhallika met de Boeddha waarbij zij haar-relikwie meekregen. Dit Haar-relikwie ligt in de Shwe Dagon Pagoda in Yangon. Was het voor de aanwezige Sri Lankanen een Wesak als altijd, voor de aanwezige Nederlanders was het geheel een zeer indrukwekkend geheel. In ieder geval een zeer geslaagde dag, die ook in de Sri Lankaanse krant werd vermeld.

Wesakvoorbereidingen 2013
Zoals elk jaar weer waren de voorbereidingen voor de Wesak-viering op zich al een groot feest. Natuurlijk het traditioneel vrijmaken van de rondgang, maar zeker ook het ophangen van de Dhamma-vlaggen. En wat te zeggen van een nieuwe Boeddhist die voor het eerst een Dhamma-vlag 'plant'.

En dan natuurlijk binnen de Lichtjes voorbereiden en buiten onkruid weghalen, of was het toch ook binnen?

Wesak 2012
Ook dit jaar werd ons feest weer opgeluisterd door de inspirerende aanwezigheid van de zeereerwaarde Gnanissara. Voor deze gelegenheid had hij zin programma geheel aangepast aan onze uitnodiging. Een ware Kalyana Mitta (Goede Vriend) dus! Het behoeft dan ook geen enkele toelichting op het feit dat wij een stralende viering hadden, inclusief Licht Puja. Een verrassing voor onze Kalyana Mitta was wel (wederom) de opvoering van een Jataka door de kinderen van de Dhamma School. Uiteraard was het een Nederlandse bewerking, maar de Nayaka Thera kon het verhaal goed volgen. (Hij kende de Jataka natuurlijk.) Hij gaf ook aan dat dit een bijzonder element van de viering was, iets wat hij bij andere vieringen nog niet eerder had meegemaakt. Naast een Engelse en Singhalese Desana was er voor de nieuwkomers een speciale Desana met discussie om het belang van Wesak toe te lichten. Iedereen ging zowel zaterdagavond (heel laat!) en als zondag vol Dhamma inspiratie weer huiswaarts.

Kathina viering 2011
De jaarlijkse Kathina in 2011 was wel heel bijzonder. Het is elk jaar natuurlijk een geweldige viering, omdat we stil staan bij de waarde van onze gemeenschap van Ehipassiko. De aanwezigen werden verrast door de Jataka uitvoering die enkele maanden daarvoor was afgezegd. Het was een geweldige belevenis om weer kinderen zo actief te zien tijdens een Boeddhistische feestdag. En wat een toewijding! Iedereen was het er over eens dat dit vaker moest gebeuren.

Wesak
In mei vieren we weer het belangrijke feest Wesak. Hierbij staan we stil bij de Geboorte, de Verlichting en het Heengaan van de Boeddha. We hadden een van onze goede vrienden in de Sangha, de zeereerwaarde Gnanissara,.op bezoek. Dit gaf iedereen de gelegenheid om het warme gevoel van Wesak ten volle kunnen ervaren. Vooral de Licht Puja maakte op de nieuwe leden van onze gemeenschap een bijzondere indruk. Iedereen was ook uitgenodigd om in de Ambassade van Sri Lanka deel te hebben aan de viering. De kinderen hadden aanvankelijk heel hard gewerkt aan een Jataka opvoering, maar dat paste bij nader bericht niet in het programma. De teleurstelling was niet heel groot, want de voorbereiding en het oefenen was al geweldig geweest.

Een bijzondere 'Sint Maarten'
In het noorden zijn de kinderen gewoon in hun eigen buurt sint maarten te lopen. Sommige kinderen van de Dhamma School wonen vlakbij Ehipassiko en besloten ook langs te gaan. Een van de kinderen merkten daarbij op: Misschien krijgen we dan ook wel een Boeddha-verhaal! Hieruit blijkt maar weer eens hoeveel invloed de Dhamma School op de kinderen heeft!

Kathina viering 2010
Op 4 december vierden we in Ehipassiko de jaarlijkse Kathina viering. Kathina is de viering waarbij we stilstaan bij de waarde van onze Boeddhistische gemeenschap. 's Ochtends hadden we in de Boeddha Hal de traditionele Kathina boom al klaargezet. Na de Dhamma School (dit keer op zaterdagmiddag) konden de kinderen de Kathina boom versieren, waarna de ouders de verlichting aanbrachten. Na de gezamenlijke maaltijd was er een sfeervolle Licht Puja, met Burmese Paritta en een Puja volgens Srilankaanse stijl. De avond werd besloten met het Dana feest. Het was een bijzonder geslaagde dag, waar naar de kinderen zeker volgend jaar weer naar zullen uitkijken!

Meditatie avonden
Elke zondagavond vanaf 20:00 uur is er een meditatie avond in Ehipassiko. Er is een vast programma: 20:00 uur meditatie, met om ongeveer 20: 45 uur Dhamma Lering met aansluitend gelegenheid tot het stellen van vragen.

Traditioneel Oud en Nieuw Feest
Op 31 december is iedereen welkom voor ons Oud en Nieuw feest in Ehipassiko. Naast een inspirerend programma voor de kinderen tonen we op het grote scherm enkele dvds uit Burma en Sri Lanka, luisteren we naar Paritta en brengen de avond sfeervol door. EN om 0:00 uur precies hebben we een Puja enbetuigen we respect aan onze ouderen. Ter afsluiting is er natuurlijk vuurwerk. Wie wil komen wordt verzocht dit vooraf te melden i.vm. de (srilankaanse) hapjes enz..

Dhamma School

Op initiatief van een aantal Boeddhistische gezinnen is er vanaf september 2009 weer elke maand Dhamma School voor kinderen. Naast onderricht in de Leer van de Boeddha wordt ook aandacht besteed aan sociaal-culturele aspecten die deel uitmaken van het Boeddhist zijn. De volgende Dhamma School dag is op 19 december.

Sila Bhavana

Vanaf november 2009 worden er Sila Bhavana dagen georganiseerd in Ehipassiko. Hiervoor komt een Srilankaanse monnik ons bezoeken. De eerste dagen waren een groot succes. Dit heeft onder meer geleid tot het bezoek van een van de leidinggevende Sangha Nayaka Thera's uit Sri Lanka. Hij was zeer enthousiast en wil graag een intensivering van onze samenwerking. Het ligt in de bedoeling vanaf 2011 elke maand zo'n studie en meditatie dag te hebben. De eerst volgende zal in januari 2011 zijn. Meer nieuws volgt zodra de data bekend zijn.

Boeddha Relikwieën mogelijk weer naar Nederland in 2011
In 2009 hadden we de bijzondere gelegenheid Boeddha Relikwieën in Ehipassiko tentoon te stellen. Dit was een unieke gelegenheid, mogelijk gemaakt door het contact van A. Dhammawiranatha met de organiserende Sangha. Er is ons gevraagd of het mogelijk is in 2011 opnieuw gastheer voor Nederland te zijn, mochten ze het Europa programma rond krijgen. We houden iedereen op de hoogte!

Nieuwsbrief/Newsletter
Wilt u op de hoogte gehouden worden van alle wijzigingen? Abonneer u dan gratis op onze nieuwsbrief.
If you cannot read Dutch, our Newsletter contains all the latest news in English too. We also add a Dhamma Verse! So do not hesitate to join us.